2010. március 4., csütörtök

Kicsi gyerek koromban reggelire tejeskávét ittunk, a szüleim is és én is, a kisgyerek. Nem ártott nekem sem, mert rendes babkávé akkoriban nem létezett, ahhoz csak '57-től kezdve jutottunk, amikor már utazhattunk a bácskai rokonokhoz és ők is jöhettek hozzánk. Nos, a tejeskávé szokásosan pótkávéból készült, hengeres papírcsomagolásban sorakozó, nagy tablettaszerű préselt korongok közül vettünk ki egyet és oldottuk fel a forró tejben. Máig emlékszem annak a tejeskávénak a jellegzetes ízére.
Az iránta érzett nosztalgia horgadt föl bennem tegnap, amikor a bolt polcán észrevettem egy dobozt Cikorina felirattal. Igaz, a betűkre egy elég csúnya, gülüszemű mackó könyökölt, nemigen értettem, mit keres ő egy pótkávén, de mindegy, lekaptam a dobozt, elolvastam rajta, amit tudtam és tényleg, pörkölt árpából, rozsból és cikóriából készült instant pótkávénak nevezte magát a cucc.
Megvettem. Ma reggel pedig izgatottan bontottam ki a doboztető alá hegesztett alufóliát, vajon felébred-e bennem az ötvenvalahány éves illat, ha beleszagolok. Nem ébredt fel, a pornak más szaga volt. Nem baj, gondoltam, hiszen gyerekkoromban nem szaglásztam én a száraz pótkávét, hanem nyilván csak a feloldódott állapotjának illatára emlékszem. Beledobtam a bögrébe három kiskanálnyit a porból, ráöntöttem a meleg tejet, elkevertem. Hát, mit mondjak? Attól se lettem hatéves. Egy szó, mint száz, megittam ugyan böcsülettel az egész bögre tejeskávét, de az íze még halványan sem hasonlított ahhoz a régihez. Nem rossz, egészen jó ízű, de nyomokban sem emlékeztet a gyerekkori cikóriakávé tablettára. Így jártam.

*************
Már nem akarom átírni az elejét, de a rend kedvéért megjegyzem, hogy Akimotonak igaza lehet, főzni kellett azokat a pótkávé tablettákat és nem egyszerűen feloldani, ez csak a mai kor instant izéinek a tulajdonsága, hol voltunk még akkor ettől?

*************
Ragozzuk még egy kicsit a témát: a retronom.hu-n találtam egy párbeszédet, melyből kiderül, hogy ma is létezik Zamat pótkávé és abban nincsen más, csak tisztán cikória (az egyik hozzászóló cukorbeteg és ezt az általam vett keveréket nem tudja fogyasztani, mert cukrot tartalmaz, ám a Zamatot igen), sőt mint írja, gyerekkora ízeit fedezi fel a Zamatban. Nosza, nem adom fel, legközelebb a Zamat pótkávét fogom figyelni és jöhet az újabb kísérlet a régmúlt ízeinek élvezésére.

Ez a kép a zomanctabla.hu-ról való, ilyen hengeres csomagolású volt az a régi pótkávé, de szinte biztos, hogy nem Franck volt a márkája, az 50-es évek legvadabb első éveiben ilyen imperialista német áru már nem volt kapható.
*******************
Annyi itt már az update, hogy eggyel több vagy kevesebb igazán nem számít: bizonyos blogtárs nehezményezte, hogy csúnyának és gülüszeműnek mertem titulálni a dobozon lévő mackót. Ezért most ide teszem, láthassa ország-világ, hogy tényleg csúnya - na jó, nem annyira, de gülüszeműnek tényleg gülüszemű. :)



17 megjegyzés:

Anonymous írta...

Bikfic, nem lehet, hogy az a régi karika alakú Franck kávé volt? Dédim főzte, két-három kockát fél liter vízben, aztán leszűrte, és sűrítményként adta a tejhez. Az a régi íz soha nem jön vissza. :(
/Akimoto/

bikfic írta...

Lehet, hogy Franck kávé volt, de én nem emlékszem a feliratára (ha ugyan volt az 50-es években Franck kávé?). És az is lehet, hogy főzni kellett, most hogy mondod, nem valószínű, hogy csak úgy feloldódott, mint ma az instant kávék. Én csak az ízére emlékszem, de arra nagyon. :)

Anonymous írta...

http://retronom.hu/index.php?q=node/3534
Ezt találtam, rajta a jellegzetes márkajel, a kézi kávédaráló.
Igaz, nincs rajta, hogy ez itt Bikfic kedvence. :)))

Borka írta...

Mi is pótkávéból ittuk a tejeskávét, de én úgy emlékszem, hogy cikória tablettából és valamiféle négyszögletesre préselt pótkávéból főzött a nagymamám külön-külön kávét és aztán ízlés szerint keverte össze, mert például a nagypapám csak cikóriából itta. Minden reggel azt főzte meg először, mire a család felébredt, már ott gőzölgött a finom tejeskávé a bögrékben. Tudom, hogy ez csak azért olyan szép, mert gyerek voltam. Visszahozhatatlanul elmúlt. Az az íz is...

nzsuzsa írta...

Mi is ezt ittuk, kétféle kávéból főzte anyukám, cikóriából meg árpakávéból. A Frank névre én is emlékszem. Amikor kész volt, kis hideg vizet öntött rá, s a zacc lement az aljára.
Én is mindig pótkávét keresek, mert az igazit nem bírja a ketyegőm, de én is csak instant vacakot találtam Inka néven. Ez nem cukrozott.

Vackor írta...

Hát, nem egy kedvderítő, az biztos.

Lehet, hogy azért szomorú, mert kakaó helyett ilyemit kell innia, és még csak el se mászkálhat a dobozról egy kis mézért?

KapitányG írta...

Árpakávé, ahogy Zsuzsa írja. Úgy rémlik, barna-drapp zacskóban lehetett kapni a fényes-barnára pirított árpaszemeket, szerettem darálni :),
ez került a vízbe + egy vagy másfél korong kávépótló (lehet, malátának hívták), a Franck-kávét utánzó piros-sötétkék, hengeres csomagolásban. De köze nem volt a Franck-kávéhoz, bár a "régiek" még a hatvanas években is így hívták. Például a nagymamám...

Samu írta...

Hát, ez a mackó tényleg nem valami szépség! :-((
Jé, rajtam kívül mindenki szerette gyerekkorában a tejeskávét? Én ugyanis nagyon szenvedtem tőle, amikor az ált. iskola által szervezett, selmecbányai nyári táborban minden reggel azt kaptunk. Kivéve vasárnap, mert akkor kakaót adtak. (Persze én "különleges lény" vagyok ebből a szempontból, mert én semmilyen kávét semmilyen formában nem szeretek. Lehet abban cukor, tej vagy akármi, nekem az mindig szörnyű keserű. No, nem akarom elvenni mások örömét a kávétól, csak hát ilyen is van.)

Vackor írta...

Na végre valaki! Meg se mertem szólalni a sok "kávés néni" között. Nekem is borzasztó gyerekkori emlékeim vannak a tejeskávéról. Pedig muszáj volt inni, mert nem volt más, és valamiért az üres tej akkor nem volt divat. Azóta se iszom kávét, se pótot, se igazit.
A kakaó... na, az igen! ;)

stali írta...

Nem volt bajom az ízével, csak a szőrös tejjel.
És igen, két komponensű volt, a Zamat főzését egészítette ki a Frank pasztilla, feloldva vízben.
Ne vessetek meg érte, de a kórházi kávét ma is szeretem. Nagyon ritkán adnak, de az ilyesmi.

Ági írta...

Hahaha, stali, szőrös tej! :))) erről tudnék mesélni én is, bár mi nem így hívtuk, de sose voltam képes meginni fölével együtt a tejet (sőt, mosogatáskor is a tejforraló edényt hagyom a legvégére, még a tisztításától is undorodom). Nálunk a kis nyeles tejszűrő mindig is az alapfelszereléshez tartozott. :)

Anonymous írta...

Sumer kávé (tea), receptjével együtt:
http://www.youtube.com/watch?v=d7P-CWEetmo
Üdv

Ági írta...

Köszönjük a linket, Lajos (és most már legalább tudom, ki a névtelen).

Morgómedve írta...

Én még katona koromban is ittam (1968-ban) pótkávéból fekete kávét.
Nem tudom miből készült de hogy nem babkávéból az biztos.
Még tejet sem tettek hozzá. Brómot állítólag igen, de nem nagyon használt...:))
Morgómedve

Infection írta...

Macikávé!!!

http://www.vitaminsziget.com/upload/altalanos/macikave.jpg

Nekem ez volt a gyerekkor, imádtam. :) Tejjel, sose vízzel. :)

mornix írta...

Nekünk is adtak katona koromban fekete pótkávét (1988). Nem tudom miből készült, és borzalmas volt! Nem bírtam 1-2 kortynál többet inni belőle. Úgy hívtuk, hogy... bikatej! :)

A maci vizenyős szemei ijesztőek! Egy rendes macinak a szeme csak egy nagy fekete vagy barna gombszerű pötty.

bikfic írta...

:))) Mornix, ugye, mondom én, hogy ez nem egy rendes maci! :)
(ámbár lehet, hogy a Mandulka említette Macikávé járt a dizájner fejében, amikor megtervezte a címkét)